Eski Yunanlılar tarafından Triphieion olarak, eski Mısırlılar tarafından da Hut-Repyt olarak adlandırılan yukarı Mısır’daki Athribis’ten günümüze erişen horoskop baskılarının demotik dildeki çevirileri ile burçlara, evlere, hatta Mısır, term yöneticiliklerinin derecelerine dair değerli bilgiler yakalıyoruz…
Mısır dilinin gelişim evrelerini yansıtmasıyla bilinen “demotik” dil milattan önce 7. yüzyıllara dayanıyor. Fakat bu baskılar Kleopatra’nın 8. yılına aslında milattan önce 44’e ait. Baskılarda harita sahibinin isimlerini, soylarını, ışık kaynaklarını, gezegenleri, dört kardinal yönü gözlüyoruz.
Bu çalışma Sage Journals’ta geçen History of Astronomy dergisinin Cilt 53, Sayı 1’e ait Marina Escolana-Poveda’ya ait doyurucu bir çalışmadır.
Gezegenler için kullanılan glifler ve terminoloji
Tüm burçlarda Güneş ve Ay hiyeratik olarak yazılır.
Merkür için “Re’nin Kalbi” anlamları ile ilişki kurulmuştur. P. Carlsberg’e göre “kalbim indi” olarak tanımlanıyor. (Merkür’ün 12. ev ile 1 ev arasındaki asc çizgisine direkt oturduğu düşünülebilir)
Venüs sembolünde Geç Dönem ardından “Sabah Tanrısı” olarak nitelendirildiğini gözlüyoruz.
Mars için kullanılan sembol belirsiz fakat “Kırmızı Horus” ile ilişkilendirilmiş. Saldırgan ve zararlı olarak yer almış.
Jüpiter’in adı birçok varyasyon ile sunuluyor. Burada “İki Ülkenin Horus-gizemi” anlamını taşıyor.
Satürn: Burada kullanılan glif “yüksek olmak” anlamına geliyor. Satürn’ün sıfatlarından biri de “gökyüzünden geçen doğu yıldızı” anlamı taşıyor.
Metin çevirileri bize yatay ufuk çizgisi yukarısı için Yaşam, İyi Şans ve İyi Daimon (ruh) olarak belirtildiğini ve aşağısındaki evler için de tam tersinin yer aldığı öğretisi geliyor.
Öldürür, durur, kalır gibi terimlerden anlıyoruz ki yaşam sürelerini hesaplamayı kullanmışlardır.
Harita sahibinin yaşam süresi hesaplamalarında Güneş ve Ay; “dotores vitae” yani yaşam veren olarak nitelendiriliyor. Ve diğer gezegenlerin derece yerleşimleri ile terim yöneticilikleri kullanılıyor.
Güneş & Ay dışında diğer tüm gezegenler için eril zamirler kullandıklarını gözlüyoruz.
Necepsos’un astroloji çalışmalarında da gözlediğimiz gibi baskılarda da Ay’ın ” küçük ẖlȜ(.t) üzerinde (ḥr) ” olduğu söyleniyor. Yani Ay fazları net şekilde vurgulanmış. Ayrıca Ay’ın küçülmesinde “küçük rızık” ve büyümesinde de “büyük rızık” ifadeler yer alıyor.
Kaynak:
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/00218286211068573
Sevgilerle,
Kenan Yasin BÖLÜKBAŞI
#deneyselastrolog
Akademi irtibat:
Whatsapp: +90 0533 816 56 88
E-mail: info@kenanyasin.com
YouTube: http://bit.ly/2IqDyw5