Amerika Birleşik Devletleri, Maryland eyaletine bağlı Baltimore’da tarihi Francis Scott Key köprüsüne büyük bir geminin çarptığı haberini aldık. İnternet sitelerinin paylaştığı verilere göre (1) tam çarpma anı 26 Mart 2024, saat: 01.28.49 ve koordinatlar 39°N17’25’’ 076°W36’45’’ Baltimore, MD.
An haritasında yükselen Yay burcudur. Yönetici gezegeni Jüpiter ise Uranüs ile birliktedir. Uranüs, ani olayları, yıkım ve kazaların bir göstergesidir. Jüpiter ile Ay’ın arasında 150 derecelik açı vardır. Her ikisi de 16° yerleşimdedir. 150°’lik açılar bir diğer anlamı ile kaza açılarıdır. Ayrıca Uranüs’ün de 20° Yükselen girişi ile paylaştığı 150 derecelik kaza açısı bulunmaktadır.
Yükselen Yay burcunun yücelim yöneticiliği ise Güney Ay Düğümüdür. Yücelim yöneticilikleri en az temel asalet yöneticiliği kadar önemlidir. Belki bu tür olaylarda daha da fazla ön plana taşınabilir. Güney Ay Düğümünün yerleştiği evi güç bakımından değerlendirirsek, köşe evde (10. ev) ve yaptırım gücü %100’dür. Güney Ay Düğümü klasik astrolojiye göre kayıpların genel temsilcisi olmaktadır.
Güney düğüm, kuzey düğüme göre daha çok yer merkezinin etkisindeymişiz gibi bir hissiyat verir. Bizi dibe çeker, düşmemize neden olur. Kontrol edilemez bir doğayı yansıtır. Burada maalesef ki yanındaki Ay (insanlar, halk) ile birleşimi onların hayati tehdidi ve tehlikesinden söz etmektedir. Çaresizce düşüş, boğulma etkisini vermektedir. Ayrıca Ay; nakliyeyi, seyahatleri, lojistiği (3. evde sevinir) anlatmaktadır.
Aynı şekilde Kuzey Ay Düğümü’nün yerleşimi de 4. evdedir. Bu alan “ölüm” alanıdır. Klasik astrolojide 8. ev ölüme giden yolu, hayatta kalma mücadelesini anlatır fakat 4. ev daha çok sonları, bitişleri, boğulmaları, yok oluşları anlatmaktadır.
Düğümler bildiğiniz gibi gezegenler değillerdir. Onları değerlendirirken bir gezegen gibi etki sahibi olacaklarını bilemeyiz fakat bu hassas noktalar iki önemli ışık göstergesinin hizalanması ile oluşmaktadır. Biri yıldızımız Güneş ve diğeri Dünyamızın sadık uydusu Ay… Bu ikilinin 5°’lik yörünge farklılığı nedeni ile dünyadan bakışla kuzey ve güneyde iki çentik olarak düğümleri inceleriz. Düğümler, odağımız Güneş ile yönümüz Ay vesilesi ile oluştuğundan düğümler için yol ve yön göstergeleri önem kazanmaktadır.
Deneysel Astroloji Akademi, Dünya Astrolojisi Uzmanlık Derslerimizde öğrencilerime düğümler için navigasyon sistemleri betimlemesinde bulunurum. Çünkü mundane (dünya) astrolojisi bilgileri ile incelediğimiz olay anı haritalarında düğümler çoğu zaman navigasyon, kayboluş, rota sapmaları, yol ve yön hataları, uydu sinyalleri arızaları vb. işaretler barındırmaktadır.
Belli ki Baltimore’a gelen bu yüklü kargo gemisi de rotasız, kılavuzsuz kaldığı için bu korkunç faciaya neden olmuştur.
Ay, ayrıca tehlikeleri gösteren 8. evin doğal yöneticisidir. Hem yükselen yöneticisi Jüpiter ile 150°’lik açısı hem 8. evin yöneticisi hem de Güney Düğüm ile kavuşumu nedeniyle harita büyük bir felaketi özetliyor gibi… Seyahatler göstergesi 3. evde su elementi mensubu Balık burcunda bir stelyum (gezegen toplaşması) vardır. Bu toplaşmaya henüz 2 derece ile yeni girmiş bir Mars görmekteyiz. Mars, 4. evi (ölüm, sonlar) 11. evi (4. evin 8. evidir ki ölümün felaket, facia boyutunu temsil eder) ve 12. evi (tehditler) yönetmektedir. Bu manzara, su ya da gümrük ile ilişkili ticaret yollarındaki sorunların bir habercisidir.
Harita, Marc Edmund Jones modellemelerine göre kova tip bir haritadır ve saptaki gösterge Ay’dır. Ayrıca haritada Ay dışında tüm gezegenler yatay ufuk çizgisinin altındadır. Bu tip olay anı haritalarında gömülme, gizlenme, görülmeme gibi vakalara rastlarız. Halkın (Ay) çaresiz kalışı ve yöneticilerin hızlı müdahale yapamayacaklarını anlatmaktadır.
Ay’ın; Satürn Venüs kavuşumu ile antisciası ve yücelim, yönetim bakımından karşılıklı ağırlamaları vardır. Fakat bu durum; kötü olan bir olayın daha da kötüleşebileceği ve başka sorunlar yaratabileceği anlamını göstermektedir.
Satürn buradaki konumu ile mali olarak ticaret yollarında tıkanma (2. ev yöneticiliği) göstergesidir. Ayrıca insanların bedenlerine ulaşamama durumu vermektedir. Haberin devamında (2) yönetimin müdahalesinde su altı drone’larının kullanıldığını fakat çöken köprüden “bol miktarda bükülmüş metal ve moloz” bulunduğunu ve bu nedenle dalgıçların enkaza girmesinin güvensiz hale geldiğinden bahsetmektedir. Bu durum tam olarak Ay ile balık stelyumunun arasındaki iyileştirici çözüm olarak görülen antiscia ve karşılıklı ağırlama yerleşimlerinin getirdiği daha büyük çabayı ve daha çok zorlu şartlar yarattığını sembolize etmektedir.
EK GÖSTERGELER
Haritada Mars / Uranüs orta noktası ile Güneş / Ay orta noktası 11° ile birbirlerine kare yerleşimdedirler. Mars ve Uranüs ani yıkım ve kazaları gösterirken Güneş ve Ay orta noktası yöneticiler ile halkın odaklandığı konuları sembolize eder. Her iki noktanın arasındaki kare açı da bu faciaya hazırlıksız yakalanışı ve acil müdahale konusunda çatışma ve mücadeleyi göstermektedir.
Arap Noktaları: Tehlike Noktası 27° Başak burcundadır ve 27° Balık burcundaki Neptün ile karşıtlık paylaşmaktadır. Neptün, Poseidon ile denizlerin, suların bir göstergesidir ki bir jenerasyon gezegeni olarak facianın kitlesel / global boyutlarına vurgu yapmaktadır.
Suda seyahat noktası ise 17° Aslan burcunda ve tehlikelerin göstergesi 8. evde yerleşmiştir. Yöneticisi Güneş, IC (Dip) ile 4°’lik orb dahilinde kavuşumdadır.
Kartografik olarak Baltimore’dan geçen Uranüs hatları çok net görülmektedir. Ani, yıkım ve kazaların temsilci göstergesi Uranüs’ün DSC ile 30°lik açısı ve IC ile Novile açı hatları direkt bu bölgeden geçmektedir. Novile yani 9’luk açılar kadersel temaları yansıtır ki Uranüs ile IC hattında oluşu yıkımın (Uranüs) sonuçları (IC) ile başa çıkmakta zorlanma olarak ifade edeceğiz. Uranüs’ün DSC hattında 30’luk açısı için köprüyü tutan iki ayrı yakaya (DSC) acil (Uranüs) müdahale / yoğunlaşma (30°) gerçekleştirildiğinden söz edeceğiz…
KÖPRÜNÜN İLK AÇILIŞI
Haber kaynağına göre tarihi Francis Scott Key köprüsü 23 Mart 1977 yılında saat 10.00’da açılmıştır. (3) Bu veriler ışığında haritayı çıkardığımızda ve kaza anı ile karşılaştırdığımızda kayda değer çok fazla gösterge buluyoruz.
Açılış anı haritasında yükselen İkizler burcudur. Yükselen derecesine Neptün’den bir karşıt açı gelmektedir. Kaza anında ise tam da Neptün üzerinde ASC derecesi yükselmektedir. Ayrıca her iki haritada da Mars’lar 2° ile Balık burcunda yerleşimdedir. Kaza anı haritasındaki Merkür ise 24° Koç burcu yerleşimi ile köprü açılış anı haritasındaki Güney Ay Düğümü üzerindedir…
Ayrıca köprünün açılış tarihine göre solar return (Güneş Dönüş) tekniği uygulayabiliriz. Bu yıl köprüyü nelerin beklediği ile ilgili yaptığımız bu incelemede, yazının ilk girişinde değindiğim Ay Düğümleri’nin önemini bir kere daha gözlüyoruz. Haritada düğümler direkt bu yılki köprünün SR haritasında ASC /DSC aksına yerleşmiştir.
Tüm Balık stelyumunu 6. ev olarak düşünebiliriz. Yani bu yıl köprünün bakıma ihtiyacı var! 6. ev günlük rutinler ve bakımlar demektir. Fakat Uranüs, Jüpiter yerleşimi de 8. evindedir. Bu da tehlikelerin direkt göstergesidir ve dördüncü evdeki Plüton, köprünün küllerinden yeniden doğacağını, yıkılıp yeniden inşa edileceğini anlatabilir…
Haritaları orta noktalar ile değerlendirdiğimizde daha farklı sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu köprü sanki daha en başında, açılış anındayken sorunlu bir yerleşimdeymiş. Açılış günü Venüs, hem Koç burcunda hem de retro hareketteymiş. Ayrıca Ay / Güneş orta noktası da tam olarak 24° ile Güney Ay Düğümü ile birleşiyormuş.
Evet, köprü açılış anı haritası tam olarak açılma nedenini, hizmet edeceği konuları anlatıyor. Örneğin yükselen İkizlerin yöneticisi Merkür ile Satürn’ün arasındaki üçgen açı bu durumu özetliyor. Merkür, ticaret ve lojistiği anlatır. Satürn ise 3. evde yine yolları, seyahati anlatmaktadır. Satürn burada yüklü araçları, taşımacılığı da göstermektedir. Fakat Satürn’ün hem retro oluşu hem de rahat etmediği Aslan burcunda oluşu köprünün çok fazla denetime maruz kalmak zorunda kalacağını, daha çok sorun ortaya çıkarabileceğini sembolize etmektedir. Satürn’ün 11° ile Uranüs’ten aldığı kare açı da bu zorlukların bir diğer göstergesidir.
Belli ki vakti zamanından bu yana birçok dert açmış bir köprüyü anlatıyor olabilir. Özellikle tehlikeli madde taşımacılığının hem limanda hem de bölgedeki tünellerde yasaklanması nedeniyle kamyonların tercih ettiği güzergahı bu köprü sahipleniyordu. Hatta 1980 yılında yine bir kargo gemisi Key Köprüsü’ne çarpmış fakat o dönem koruyucu önlemler alındığı için bir hasar olmamış. (4)
Önemli olan da bu… Çünkü her zaman söylediğim gibi “gezegenlerin iradesi yoktur” biz insanların iradesi, seçim özgürlükleri vardır. Koruyucu önlemler, dikkat, rutin bakım ve gözlem ile kadercilikten, başımıza zaten bu gelecekmiş durumundan başka bir şekilde yani farkındalıkla olaylara yaklaşmayı deneyimlemeliyiz…
Tüm bu bilgiler, çalışmalarınıza ışık olsun…
#deneyselastrolog
Kenan Yasin BÖLÜKBAŞI
Dipnotlar:
(1) https://tr.euronews.com/2024/03/26/abdde-konteyner-gemisinin-carptigi-francis-scott-key-koprusu-yikildi-araclar-suya-dustu
(2) 26.03.2024, Daniel Victor, nytimes.com
(3) https://en.wikipedia.org/wiki/Francis_Scott_Key_Bridge_(Baltimore) “(…)Key Köprüsü 23 Mart 1977’de trafiğe açıldı.(…)” “https://www.newspapers.com/article/the-baltimore-sun-key-bridge-opens-at-10/144152310/?ref=in-mundo.ghost.io
(4) https://www.npr.org/2024/03/26/1241022473/questions-arise-amid-the-collapse-of-the-key-bridge-in-baltimore
Görseller:
– Spire Global, Google Earth
– Agnes Chang ve Weiyi Cai
– New York Times: nytimes.com/live/2024/03/26/us/Baltimore-bridge-collapse